2015. november 12., csütörtök

125 éve született Kronberger Lili, az első magyar világbajnok műkorcsolyázó

Kronberger Lilli


1890. november 12-én, Budapesten született zsidó családban. A magyar sport első világbajnoka. Az első nők egyike volt, aki a műkorcsolyázásra adta a fejét. Eleinte a férfiakkal kellett versenyeznie. Az első két világbajnoki versenyén 1906 és 1907-ben bronzérmet nyert, a sziléziai Troppauban (ma Opava) 1908. január 26-án először lett világbajnok. Ezt a címet háromszor védte meg Budapesten, Berlinben és Bécsben.
  A műkorcsolyázónő Kodály ösztönzésére bevezette a gyakorlatok zenére történő bemutatását. Kodály - aki maga is kitűnően korcsolyázott - Kronberger Lili számára átírta a "Háry János" daljáték intermezzójának egy részét klarinétszólóra. Akkoriban ugyanis délutánonként katonazenekar játszott a jégpályákon, a délelőtti edzéseken viszont klarinét szolgáltatta a muzsikát. Az 1911-es utolsó bécsi világbajnoki versenye volt az első műkorcsolya futam, amit zene kísért, ez Kodály Zoltán ötlete volt. 
Az első magyar világbajnok
A hatalmas siker egyben új korszakot nyitott a műkorcsolyázás történetében. "Mozdulatainak csak rá jellemző eleganciája és harmóniája még inkább kitűnt a zene hatására" – írták a korabeli újságok. Rövidesen a versenytársak is átvették újítását. Ma már természetesnek tartjuk, hogy minden műkorcsolya versenyszámot zenére mutatnak be.
A hazai sajtónak nem tetszett, hogy nagyobb sikerei voltak, mint a férfiaknak, ezt azzal indokolták, hogy alig volt vetélytársa. Az utókor messze földön megbecsülést ad neki: a Jewish Sport Hall Of Fame 1983-ban besorolta Kronberger Lilit a tagjai közé, a The World Figure Skating Hall of Fame tagja 1997 óta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése