2010. február 26., péntek

Az áfonya lehet a magas vércukorszint legújabb ellenszere



Egereken végzett kutatások eredményei szerint az áfonyából nyert kivonat csökkentheti a vércukorszintet. A jövőben embereken végzett kísérletekkel akarnak megbizonyosodni arról, hogy a gyümölcs az ember esetében is hasonló eredményt produkál-e.
Az áfonya és a hozzá hasonló, élénk színű gyümölcsök mind antocianinokat tartalmaznak, amiről a kutatók most azt feltételezik, hogy segítenek a vércukorszint mérséklésében. Japán kutatók egereknél mesterségesen cukorbetegséget idéztek elő, majd egyik felüknek minden nap áfonyakivonatot adtak, míg másik felük hagyományos táplálékot kapott 5 héten keresztül.

Az eredmények azt mutatták, hogy az áfonya hatására csökkent az állatok vércukorszintje, és megemelkedett az inzulinérzékenységük, ami a gyógyulás egyik biztató jele lehet.

A szakemberek szerint a módszernek emberek esetében is működnie kell, így szorgalmazzák a kutatás folytatását embereken, szigorúan ellenőrzött körülmények között.
 
[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése