2016. március 25., péntek

Leövey Klára pedagógus, újságíró, a magyar nőnevelés egyik úttörője 195 éve született

Leövey Klára
Leövey Klára pedagógus, újságíró, a magyar nőnevelés egyik úttörője 195 éve, 1821. március 25-én született az erdélyi Máramarosszigeten.

Elszegényedett nemesi családból származott, de özvegy anyja nagy gondot fordított neveltetésére, zenére is oktatta. 1846-ban Pesten telepedett le, és a Teleki Blanka grófnő vezetése alatt álló magyar tannyelvű leánynevelő intézetben kezdett tanítani. Ez volt az első olyan leányiskola, ahol a tantárgyak oktatásában megvalósították a szaktanári rendszert.
Az 1848-as forradalmat Teleki Blankával együtt lelkesen üdvözölte, a szabadságharc idején tevékenyen részt vállalt az eseményekben. 1849 elején az osztrák csapatok közeledtére az iskolát bezárták, Leövey és Teleki követték a kormányt Debrecenbe, ahol sebesülteket ápoltak, és segítettek összegyűjteni a szabadcsapatok felszerelését. A világosi fegyverletétel után Pestre utaztak, pénzzel támogatták a menekülő honvédeket és a többi üldözöttet. Az osztrák hatóságok emiatt 1851-ben letartóztatták és haditörvényszék elé állították a két nőt. A vizsgálat két éven keresztül tartott, ez idő alatt a pesti Újépületben raboskodtak. 1853 júniusában végül "lányok forradalmi nevelése, a forradalomban való részvétel, lázító tartalmú könyvek terjesztése és a honvédek támogatásának" vádjával Teleki Blankát 10, Leövey Klárát pedig 5 év várfogságra ítélték, amit a hírhedt kufsteini várbörtönben kellett letölteniük.
Tovább>>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése