2016. február 23., kedd

Victor Fleming - Oscar-díjas amerikai rendező


Victor Fleming  Oscar-díjas amerikai rendező.

127 éve, ezen a napon (1889. február 23.) született Victor Fleming a kaliforniai Pasadenaban. Az első világháborúban fotósként szolgált, Versailles-ban Thomas Woodrow Wilson elnök vezető fényképésze is volt.

Victor Fleming
Közel ötven filmet rendezett, a legismertebb munkái az Óz, a csodák csodája és az Elfújta a szél. A filmiparban betöltött szerepének köszönhetően csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.

Hollywoodban segédoperatőrként, majd operatőrként kezdett el dolgozni olyan rendezők mellett, mint D. W. Griffith. Első filmjét 1919-ben rendezte első filmjét When the Clouds Roll by címmel. A későbbiekben számos némafilmet készített, gyakran Douglas Fairbanksszel a főszerepben.
1932-ben csatlakozott a Metro-Goldwyn-Mayer stúdióhoz, ahol olyan kasszasikerek fűződtek a nevéhez, mint a Vérvörös homok, A kincses sziget vagy a Bátor kapitányok. Két leghíresebb munkája az Óz, a csodák csodája és az Elfújta a szél. Az utóbbiért Oscar-díjjal is kitüntették legjobb rendezői kategóriában.
Óz a csodák csodája
1941-ben megrendeze a Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ot Spencer Tracyvel a főszerepben, de a film nem közelítette meg Rouben Mamoulian tíz évvel előtti verziójának sikerét. Egy évvel később elkészítette a Kedves csirkefogókat John Steinbeck regényéből szintén Tracy, és Hedy Lamarr főszereplésével.
1949-ben, röviddel azután, hogy befejezte a Szent Johannát Ingrid Bergmannal, Fleming váratlanul meghalt szívinfarktusban. Utolsó filmje a vegyes fogadtatások ellenére, hét Oscar jelölésből két díjat nyert meg.

Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése