2015. november 22., vasárnap

Geraldine Fredritz Mock amerikai pilóta, az első nő, aki egyedül repülte körbe a földet, 90 éve született

Geraldine Fredritz Mock
Geraldine Fredritz Mock amerikai pilóta, az első nő, aki egyedül repülte körbe a földet, 90 éve, 1925. november 22-én született.
Geraldine Lois Fredritz a New Jersey állambeli Newarkban született. Hétéves korában ült először repülőn, azonnal beleszeretett a repülésbe. 1943-ban jelentkezett Ohio állam egyetemére, és egyike lett az első női repülőmérnök hallgatóknak. 1945-ben férjhez ment Russell Mock pilótához. Harminckét évesen kezdett repülőórákat venni, és 1958-ban megkapta pilótaengedélyét. 1962-ben, harminchat évesen megelégelte, hogy repülőmérnöki diplomájával és pilótaengedélyével neki csak a három gyerek nevelése és a végeláthatatlan háztartási munka jut. Egy este azt mondta a férjének, hogy unatkozik, valamilyen izgalmas dolgot szeretne csinálni. A férje viccnek szánva azt válaszolta, hogy a családi egymotoros Cessna 180 repülőgéppel repülje körbe a Földet.
A nagy utazásra tizennyolc hónapig készült, a felkészülés során jött rá, hogy addig még egyetlen pilótanő sem repülte körbe egyedül a Földet. A nagy vállalkozás előtt hozzávetőleg 800 órát repült, Cessnája már öregnek volt mondható. Férje lelkesítette, és szponzornak megszerezte a helyi újságot és csaknem húsz repülőgép-alkatrésszel kereskedő vállalkozást.
Tovább>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése