2016. január 8., péntek

Paul Verlaine francia költő, a szimbolista költészet kiemelkedő képviselője 120 éve halt meg

Paul Verlaine francia költő, a szimbolista költészet kiemelkedő képviselője 120 éve, 1896. január 8-án halt meg Párizsban.
1844. március 30-án született Metzben. Már középiskolás korában jelét adta tehetségének, de a konvenciókkal szembeni ellenszenvének és deviáns természetének is. Első versét tizennégy évesen küldte el Victor Hugónak. Érettségi után hivatalnok lett, irodalmi kávéházakban és szalonokban ismerkedett meg a parnasszistákkal és más jeles kortársaival, köztük Mallarméval és Anatole France-szal.
A Modern Parnasszus című folyóirat első, 1866-os füzete nyolc versét közölte, ez évben kötete is megjelent Szaturnuszi költemények címmel. Hangja Baudelaire-t és Leconte de Lisle-t utánozta, múzsája vélhetően unokanővére, Élise volt. Második kötete, a Szerelmes mulatozások (1869) a commedia dell'arte és a 18. századi rokokó festők, Watteau és Lancret pásztori világába rejtve érzékelteti érzelmeit. 1870-ben feleségül vette a tizenhét éves Mathilde Mautét, akit verseiben megváltójának tekint, aki jó útra téríti őt.
Tovább>>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése