2015. július 24., péntek

90 éve fejeződött be a majomper néven ismertté vált bírósági eljárás

John Thomas Scopes
90 éve, 1925. július 21-én fejeződött be Dayton amerikai kisvárosban a majomper néven ismertté vált bírósági eljárás, amelynek során elítélték azt a biológiatanárt, aki Darwin evolúciós elméletét tanította diákjainak.

A hatalmas feltűnést keltő perben a vádlottak padján a 24 éves John Thomas Scopes biológiatanár ült, akinek az volt a "bűne", hogy a Tennessee államban érvényes törvénnyel dacolva az evolúcióelméletet is megismertette tanítványaival. Az eljárás alapjául szolgáló jogszabály azt mondta ki: a Biblia tanításaival ellenkező eszméket nyilvános iskolákban tilos tanítani, s istenkáromlásnak minősítette a teóriát, hogy az ember és a majom közös őstől származna.
A Rhea megyei bíróság előtt július 10-én megkezdődött perben a vádat William Jennings Bryan volt külügyminiszter képviselte, a védelmet Clarence Darrow ügyvéd irányította. A július 25-én meghozott,világszerte hatalmas felháborodást keltő ítélet Scopest vétkesnek mondta ki, de csak 100 dollár pénzbüntetést róttak ki rá. A döntést az állam Legfelsőbb Bírósága formai okokra hivatkozva – pénzbüntetést csak esküdtszék szabhatott volna ki – megsemmisítette. Ez azonban nem "törvényesítette" a darwinizmust, csak megengedte, hogy a tanár a meggyőződése szerinti legjobb elméletet tanítsa. A fellebbezés lehetősége nélkül kihirdetett döntés azt is jelentette, hogy Tennesse állam legnagyobb dicsőségére az evolúció oktatásának tilalma 1967-ig érvényben maradt. Tovább>>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése