2015. április 18., szombat

Albert Einstein Nobel-díjas német fizikus, matematikus, a relativitáselmélet megalkotója 60 éve halt meg

Albert Einstein Nobel-díjas német fizikus, matematikus, a relativitáselmélet megalkotója 60 éve, 1955. április 18-án halt meg.

A relativitáselmélet, a modern fizikai világkép megalkotója, akinek nevét az emberek zöme a zseni fogalmával kapcsolja össze, 1879. március 14-én született Ulmban. Csak későn tanult meg beszélni, ezért sokáig azt gondolták róla, hogy szellemileg visszamaradott. Iskoláit Münchenben végezte el, még a gimnáziumban sem tűnt ki társai közül. Egyedül a matematika érdekelte, úgyhogy végül eltanácsolták, tanára így bocsátotta útjára: "Soha nem viszed semmire, Einstein!"

Apja nem kis nehézségek árán egy svájci főiskolára "nyomta be", mert Albert csak matematikából teljesítette a felvételi szintet. Az előadásokra nem járt, kizárólag az elméleti fizikai közleményeket olvasgatta, dolgozatait egy barátja írta helyette. 1901-től a Svájci Szabadalmi Hivatal ügyintézője volt, s mivel a munka nem sok idejét rabolta el, útközben, figyelve a körülötte látható, tapasztalható mozgásokat, jelenségeket, mindössze papír és ceruza segítségével kidolgozta korszakalkotó elméleteit.
Tovább>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése