A Harvard Egyetem kutatói
szerint a nagy mennyiségű vörös húst tartalmazó étrend lerövidítheti
élettartamunkat. A 120 ezer résztvevővel készült tanulmány során
kiderült: a vörös hús fogyasztásának következményeképp megnövekedett a
rákban elhunytak, és nőtt a szívproblémákkal küzdők száma is - írja a BBC.
A kutatók elmondták: csökkenti a kockázatot, ha a vörös húst hallal vagy csirkével helyettesítjük. A Brit Szív Szövetség szerint a vörös húst ugyanakkor egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben nyugodtan lehet fogyasztani.
A kutatók 37.698 férfi 1986 és 2008 közötti adatait elemezték és 83,644 nőét 1980 és 2008 között.
Megállapították: a nyers vörös hús nagyobb mennyiségű fogyasztása, 13 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, 18 százalékkal a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris betegség kialakulását és 10 százalékkal a rákban elhunytak számát. Az arányok a feldolgozott hús esetében magasabbak voltak; 20 százalék általános halálozás, 21 a szívbetegségek miatt elhunytak és 16 százalék a rákban elhunytak száma - írja a BBC.
A kutatók elmondták: csökkenti a kockázatot, ha a vörös húst hallal vagy csirkével helyettesítjük. A Brit Szív Szövetség szerint a vörös húst ugyanakkor egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben nyugodtan lehet fogyasztani.
A kutatók 37.698 férfi 1986 és 2008 közötti adatait elemezték és 83,644 nőét 1980 és 2008 között.
Megállapították: a nyers vörös hús nagyobb mennyiségű fogyasztása, 13 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, 18 százalékkal a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris betegség kialakulását és 10 százalékkal a rákban elhunytak számát. Az arányok a feldolgozott hús esetében magasabbak voltak; 20 százalék általános halálozás, 21 a szívbetegségek miatt elhunytak és 16 százalék a rákban elhunytak száma - írja a BBC.
OrientPress Hírügynökség
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése